Header image  
EGG MED GOD SMAK  
   Hjem
 
 
 
 

 
 
 

Jakten på god smak og gulere plommer

Jeg aner ikke om det stemmer, men jeg har hørt at det å la hønene få være i dagslys er det som gir spesielt gule plommer. Det kan godt hende det stemmer, men jeg tror nok grass og andre fargede godsaker også har mye av skylda. Det er en skremmende stor forskjell på smaken på egg fra burhøns, som kun får pelletsfôr, og fra høner som spiser god mat. Man kan lure på hvor mye annen mat man spiser som hadde blitt tilsvarende mye bedre med behandling der ikke bare kostnader var med i regnestykket.

Hver dag hele sommeren får hønene friskt plengress. De får også frøene fra timotei enghøy, også kalt høymø, fra en gård ved Blefjell (Grys pappa - som er høyentusiast). Dette er en kruttpakke som gir fantastiske egg. Og en hemmelighet på linje med oppskriften til Coca-cola. Vi har akkurat henta over 120 SVÆRE sekker fra første- og annenslåtten, så vi har mer enn nok til vinteren. Før i tiden kokte de vann og lagde en grøt av slik høymø som de ga til dyrene. I dag er det vel kun hardkokte entusiaster som driver med slikt... Og det er ikke rart, for det er en dritjobb av dimensjoner å spa opp dette høymøet (slett ikke en jobb for noen med støvallergi). Moderne pakkemaskinen er ganske hardhent med høyet, noe som gjør at mye frø blir slått av, og dette er det vi utnytter.

Vi kjøper også dagsgammelt brød fra den lokale bakeren, men proteiner fra slike ting som brød og poteter gjør at plommene blir hvitere, så vi bruker ikke mye av det på vinteren. Det er også en restaurant på Blefjell som kommer innom oss med matrester. De har tilgang på friskt og rent vann fra vår egen brønn hele døgnet.

De har også fri tilgang på kraftfôr og skjellsand. Det er veldig variabelt hvor mye kraftfôr det går. Om sommeren går det under 40 gram per høne per dag, noe som tilsvarer ca 30% av hønas totale matinntak. Om vinteren går det over det dobbelte. Vi har også prøvd "Tuppen" hønefôr fra Felleskjøpet, som inneholder mais, og maisgritspellets fra Felleskjøpet, for å få mer gulfarge på plommene. Det har vært lite vellykka. Hønene foretrakk Kromat-fôret fra Felleskjøpet, og Maisgritspellets spiste de svært lite av. Jeg syntes også at maisgritspellets ga en litt besk smak på eggene, men det er sikkert bare innbilning.